Kako i zašto kompostirati 

 

Biootpad je selektivan otpad iz vrtova, parkova i kuhinja te predstavlja vrijednu sirovinu za proizvodnju prirodnog gnojiva – komposta.  

 

Želite li kompostirati, to možete učiniti u dijelu vlastitog vrta ili dvorišta koji se nalazi u polusjeni kako bi kompost bio zaštićen od prevelikog isušivanja ljeti, odnosno vlaženja tijekom kišnih mjeseci. 

 

Što se sve može kompostirati? 

 

  • ostaci voća i povrća 
  • talog kave i čaja 
  • ljuske od jaja 
  • slama i sijeno 
  • ostaci kod orezivanja 
  • pokošena trava 
  • granje i drvenasti ostaci 
  • lišće 

 

Što se ne može kompostirati? 

 

  • ostaci termički obrađene hrane 
  • meso, riba, kosti, koža, izmet životinja 
  • biootpad koji kontaminiran s pesticidima, uljanim i zaštitnim bojama 
  • naftom, benzinom 
  • osjemenjeni korov, bolesne biljke, lišće oraha 
  • mliječni proizvodi, ulja i masti 

 

Na koji način se radi kompost? 

 

Tvrde i meke sastojke uvijek miješajte u približno jednakom omjeru. Tvrdi sastojci poput usitnjenog granja i drvenastih ostataka kompostu će dati prozračnost, dok će meki sastojci služiti kao hrana za mikroorganizme. Pomiješane sastojke treba održavati vlažnima i povremeno ih preokretati kako bi se osigurao dotok zraka. Vlažnost možete provjeriti tako da materijal stisnete u šaci i ako zadrži oblik zadobiven stiskom u njemu je optimalna količina vode. 

 

Kompostirati možete i zimi, no tada se kompostna hrpa sporije zagrijava. Želite li kompostirati tijekom hladnijeg doba godine, ujesen pripremite zalihu usitnjenog drveta i lišća koje ćete pomiješati s otpadom iz kuhinje. Prve količine svježeg komposta možete očekivati nakon šest mjeseci, no u njemu  će biti neraspadnutih dijelova te ga ja potrebno prosijati. Deset do dvanaest  mjeseci nakon početka kompostiranja, kompost ponovno treba prosijati i tada ga možete koristiti u vrtu te za prihranu sobnog bilja. 

 

Kompostiranje je u potpunosti prirodan i najstariji način recikliranja otpada stoga vratimo prirodi ono što joj pripada.